Pierogi z soczewicą
Bezglutenowe pierogi..Kiedyś frustrowałam się lepiąc je.Narzekałam , że się nie sklejają, że ciasto jest za kruche.Teraz mogę powiedzieć, że na sto procent umiem je robić. Tak myślę, bo nawet tata zjadł, który nie przepada za tego typu daniami
Przekonałam Was? Jeśli tak to bierzcie się do roboty!
20 sztuk
Pierogi z soczewicą
Składniki:
- 250 g.mąki bezglutenowej+ troszkę to podsypania, 260 ml.ciepłej wody, żółtko, szczypta soli,
farsz: pół szkl. zielonej soczewicy, 1 cebulka czerwona, 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki, 2 łyżki masła,sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie i wbij żółtko.Dodaj wodę, szczyptę soli i wymieszaj mikserem.Posyp mąką , przykryj i odstaw na 15 min.
Przygotuj farsz: soczewicę ugotuj do miękkości z przyprawą.Jeśli będzie już miękka odcedź.Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle.Soczewicę wymieszaj z cebulką, solą i pieprzem oraz pietruszką.
Ciasto ugnieć chwilę rękoma, wyłóż na blat i rozwałkuj na grubość 4 mm, wytnij krążki.Na środek wykładaj po łyżeczce farszu, formuj.Gotuj około 5 min. w wodzie z łyżką oliwy z oliwek.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Asia: ty to jestes niesamowita wygladaja apetycznie :D
OdpowiedzUsuńz soczewicą musiały być boskie, bardzo lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają super..Można je zrobić z soczewicą czerwoną?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej.
Usuń