1 średni bochenek
Chleb z siemieniem lnianym
Składniki:
- 350 g. mąki bezglutenowej(użyłam mąkę kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), 60 g. bezglutenowych płatków owsianych, 60 g. siemienia lnianego, 60 g. pestek słonecznika, 3 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru
- 200 ml. wrzącej wody + 250 ml. letniej wody, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp bezglutenowe płatki owsiane , dodaj nasiona siemienia lnianego. Składniki wymieszaj i zalej 200 ml wrzącej wody. Odstaw na kilka minut.W drugiej misce umieść mieszankę mąki bezglutenowej.Dodaj pestki słonecznika, sól, cukier i suszone drożdże.Do suchych składników dodaj mieszankę nasion siemienia lnianego oraz płatków. Masa powinna przypominać w konsystencji bardzo gęsty kisiel. Wlej 250 ml letniej wody (razem z oliwą) i wyrób ciasto. Ciasto wyrób krótko, ręcznie lub mikserem, jedynie do połączenia składników.Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm wysmaruj oliwą i obsyp mąką bezglutenową lub wyłóż pergaminem.Dłonie zwilż wodą i przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch ręką. Formę przykryj czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Chleb piecz w formie 10 minut, zmniejsz następnie temperaturę do 190 i piecz jeszcze 25-30 minut.W upieczony chleb wbij wykałaczkę, jeśli będzie sucha, chleb jest gotowy. Przed krojeniem ostudź go na kuchennej kratce.
Smacznego!
inspiracja

To jest chyba najlepszy chleb bezglutenowy jaki widziałam !
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie taki sobie zrobić :)
Asia: wyglada apetycznie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, a chlebek jutro spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńSama siemię lniane dodaję dosłownie wszędzie - do owsianek, kasz, pieczywa, jogurtów, serków... Świetny wypiek !
OdpowiedzUsuń