Upały zawitały do nas od soboty.Mimo iż jest ciepło cały czas piekę :) A dlaczego tarta z truskawkami? Ponieważ w ogródku zebrałam małe pudełeczko owoców, ale starczyło.Tarta smakuje podobnie jak sernik, truskawki sprawiają, że jest orzeźwiająca.Czuć już wakacje!
1 forma tarty
Tarta z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g. mąki bezglutenowej, 100 g. zimnego masła, 60 g. cukru pudru, 2 żółtka
Krem:
- 200 ml. śmietany kremówki, 250 g. twarożku mielonego, garść truskawek, 60 g. cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiej, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Włóż je do lodówki na 30 min.Po tym czasie formę do tarty wyłóż ciastem i znów schódz 30 min.Potem na ciasto połóż papier do pieczenia, a na to fasole.Piecz 15 min w 180 st.C.Śmietanę kremówkę ubij, dodaj cukier i twaróg-wymieszaj.Na podpieczony spód nałóż krem i umyte,pokrojone truskawki.Piecz 25 min.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Pychotaka ;)
OdpowiedzUsuńO jaki mniamowy ;) ...pozdrawiam Danusia :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam same pyszności :D
OdpowiedzUsuń