Składniki na kruche ciasto:
-2,5 szklanki mąki bezglutenowej
-250 g oleju kokosowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-3 łyżki ksylitolu
-5 żółtek
Olej pokrój , szybko zagnieć z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj 1 - 2 łyżki wody. Podziel na 2 części - około 60% i 40%
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmaruj olejem , wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównaj. Podpiecz na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
-5 białek
-3/4 szkl.ksylitolu
-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
-1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
-500 g malin lub borówek
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacznij ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypuj drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypuj proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlej olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłóż ubitą pianę. Wyrównaj i układaj gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnij w pianę. Na wierzch zetrzeyj resztę zamrożonego ciasta (40%)
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut Smacznego!
(inspiracja mojewypieki.com)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)