Biszkopt


Muszę się wam do czegoś przyznać...nigdy,ale to nigdy od kiedy piekę ciasta nie udało mi się upiec tak dobrego biszkoptu! Jest leciutki jak chmurka i nie opadł, sukces! Nie zawiera ani grama proszku do pieczenia ani sody, dobrze ubite białka to podstawa.
Biszkopt upiekłam dlatego,że był mi potrzebny do urodzinowego ciasta.Chciałam go trochę urozmaicić więc zrobiłam dwukolorowy, jest naprawdę pyszny :) A ja dumna z siebie!

Składniki:
-7 jajek o temperaturze pokojowej
-1 szkl.cukru
-1 szkl.mąki Mix It Schar
-1/3 szkl.mąki ziemniaczanej + 1/2 szkl.kakao

Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek.Ubijaj je przez dwie minuty,po tym czasie dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 6 minut.Piana powinna być gęsta i lśniąca.Dodawaj po jednym żółtku.Przesiej mąkę i dodaj,wymieszaj łyżką.Masę podziel na dwie części.Do jednej dodaj przesiane kakao i wymieszaj.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.Po kolei wylewaj masę jasną i ciemną.Na końcu weź wykałaczkę i zrób wzorki.Piecz 35 min. w 180 st.C 
Co zrobić żeby biszkopt nie opadł? Po upieczeniu ciasto w blaszce upuść na podłogę.





4 komentarze:

  1. Piękny biszkopcik :) ale mam pytanie, jakiej mąki ziemniaczanej używasz? Chodzi mi o firmę chciałabym wiedzieć, która jest bezpieczna i nie zanieczyszczona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie używam z Kupca albo kupuję we Wrazliwesmaki.pl Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie znam się, dlatego ciekawi mnie upuszczenie ciasta na podłogę - serio zapobiega to opadaniu ciasta? I co z biednymi kafelkami w kuchni? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,zapobiega.Ja zawszę upuszczam na dywan,nie na kafelki :)

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)