Zrobiony na zamówienie. Bardzo lekki ze śmietaną i owocami...
Składniki:
Biszkopt:
-7 jajek o temperaturze pokojowej
-1 szkl.cukru
-1 szkl.mąki bezglutenowej
-1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek.Ubijaj je przez dwie minuty,po tym czasie dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 6 minut.Piana powinna być gęsta i lśniąca.Dodawaj po jednym żółtku.Przesiej mąkę i dodaj,wymieszaj łyżką.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej ciasto do formy.Piecz 35 min. w 180 st.C
Co zrobić żeby biszkopt nie opadł? Po upieczeniu ciasto w blaszce upuść na podłogę.
Masa:
-600 ml.śmietany kremówki
-100 g.cukru pudru
-300 g.malin
-3 łyżki ajerkoniaku (opcjonalnie)
Nasączenie:
ciepła woda+cukier+sok z cytryny
Przygotowanie:
Biszkopt podziel na 2 części, skrój wierzch.Nasącz , przełóż połową śmietany. Połowę malin rozblenduj i wylej na masę.Połóż górę biszkoptu, śmietanę i pozostałą część malin.Na sam koniec polej ajerkoniakiem.Przechowuj w lodówce, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)