Składniki na ciasto:
-200 g masła, schłodzonego
-5 żółtek, z dużych jajek
-400 g mąki bezglutenowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru lub ksylitolu
-szczypta soli
-2 łyżki kakao
-1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt sypkie można dodać łyżkę zimnej wody).
Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części (u mnie jedna z części – ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych), do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na 60 minut.
Ponadto:
-słoik gęstego dżemu (użyłam wieloowocowego)
Beza:
-5 białek, z dużych jajek
-250 g cukru lub ksylitolu
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 – 50 minut w temperaturze
180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku,
by piana nie opadła. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
można spytać jak mąka została użyta w tym przepisie
OdpowiedzUsuńMąka Schar
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń