Biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- 175 g cukru
- 125 g mąki bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Poncz
- 200 ml.wody
- 2 łyżki cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Mus owocowy
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g mieszanki owoców leśnych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g żelatyny +odrobina wody
Krem krówkowy
- 200 g serka mascarpone
- 100 g masy kajmakowej (użyłam czekoladowej)
Tynk maślany z białą czekoladą i dekoracja
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 200 g białej czekolady
- świeże owoce
Wykonanie
Biszkopt
- Trzy dni przed podaniem tortu przygotowuję biszkopt. Dużą blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i stawiam rant o średnicy 18 cm . Mąkę bezglutenową i ziemniaczaną przesiewam i mieszam. Rozgrzewam piekarnik, ustawiam temp 175°C.
- Białka umieszczam w misie miksera i ubijam na puch. Dodaję cukier. Całość ubijam przez minimum 10 minut.Dodaję żółtka i miksuję. Przesiewam mąki i mieszam delikatnie szpatułką.Ciasto delikatnie przekładam do rantu, wyrównuję wierzch. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę do tzw. suchego patyczka, przez około 30 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika, odstawiam do całkowitego wystudzenia.
- Za pomocą nożyka oddzielam boki ciasta od foremki i zdejmuję rant. Biszkopt owijam w folię spożywczą lub ściereczkę i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Poncz
- Gorącą wodę mieszam z cukrem i do smaku dodaję sok z cytryny.
Mus owocowy
- Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia.
- Mieszankę owocową, cukier i sok z cytryny umieszczam w garnku. Gotuję przez około 5 minut. Za pomocą blendera rozdrabiam owoce. Dodatkowo mus przecieram przez sitko aby pozbyć się skórek i pestek.
- Do musu doprowadzam do wrzenia i od razu zdejmuję z palnika. Dodaję napęczniałą żelatynę, mieszam do jej rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Schłodzoną śmietanę ubijam niemal na sztywno, tak na 3/4 (powinna być prawie, ze ubita). Stopniowo wlewam tężejący mus i ubijam na średnich obrotach miksera do połączenia składników.
Krem z nutellą i czekoladą
- Schłodzone mascarpone i kajmak krótko ubijam, do połączenia składników.
Przełożenie tortu
- Biszkopt przekrawam na trzy blaty. Pierwszy blat biszkoptu układam na paterze, nasączam i zapinam rant. Wykładam masę , wyrównuję.
- Na masie czekoladowej układam drugi blat biszkoptu, delikatnie go dociskam. Nasączam przygotowanym ponczem. Na biszkopt wykładam część musu owocowego.
- Na końcu układam trzeci blat biszkoptu i nasączam. Tort wkładam do lodówki na minimum 12 godzin.
Tynk – krem z białą czekoladą i dekoracja
- Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Za pomocą nożyka oddzielam boki ciasta od rantu. Tort ponownie wkładam do lodówki.
- Miękkie masło ubijam na białą puszystą masę (zajmuje to około 20 minut). Jeśli jest taka potrzeba, to po kilkunastu minutach mikser wyłączam i zbieram masło ze ścianek i mieszam (mam wtedy pewność, że całe masło dobrze się ubije).
- Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
- Do ubitego masła stopniowo dodaję białą, lekko przestudzoną białą czekoladę. Miksuję jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i ubijam jeszcze 10 minut. Gotowy krem wstawiam do lodówki na kilka minut, do zgęstnienia.
- Tort i krem do tynkowania wyjmuję z lodówki. Tort pokrywam pierwszą, cienką warstwą kremu. Za pomocą noża lub szpatuły wyrównuję krem. Tort wkładam do lodówki na 10 minut.
- Tort ponownie wyjmuję i nakładam druga warstwę tynku. Aby ułatwić sobie pracę, krem do tynkowania przekładam do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Krem wyciskam na górę i boki tortu. Najpierw wyrównuje wierzch, później wyrównuję boki (polecam użyć noża, szpatuły lub specjalnej packi).
- Tort dekoruję wg uznania – świeżymi owocami. Przed podaniem tort należy wyjąć z lodówki (15 – 30 minut przed podaniem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)