Tort z kremem czekoladowym i owocami


 

Coraz częściej zdarza mi się robić torty na różne okazje, te małe i te większe. Tym razem tort bez tynku, robiony na szybko, bez wymyślnych dodatków. Zamiast nutelli można użyć innego zdrowszego zamiennika, owoce również są dowolne. Biszkopt wykonałam ze swojego przepisu, który widnieje na blogu już od kilku lat. Zachęcam do wypróbowania :)


Składniki:

Biszkopt (klik)

Masa:

-500 g.serka mascarpone

-400 ml. śmietanki 30 %

-3 łyżki cukru/ksylitolu

-300 g.dżemu (najlepiej domowej roboty)

-banan

-mała nutella lub zamiennik

-biała czekolada+trochę śmietanki

-dekoracja (użyłam czekoladowych kulek bezglutenowych)

Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.Następnie przekrój na trzy blaty. Tort składaj w rancie.Na pierwszy wyłóż dżem i równomiernie wysmaruj. 400 ml.śmietany,cukier oraz 250 g.serka mascarpone ubij mikserem. Pozostały serek mascarpone z nutellą wymieszaj mikserem,tylko do połączenia się składników. Wmieszaj  1/3 ubitej śmietany do masy czekoladowej. Na dżem nałóż czystą masę bez nutelli.Przykryj drugim blatem, wyłóż masę czekoladową oraz banana pokrojonego na plasterki.Przykryj trzecim blatem.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj kilka łyżek śmietany i polej tort.Wyłóż dodatki.Schłódź w lodówce całą noc i podaj na następny dzień.Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ciacho jest pyszne! Dodałam jeszcze wiśnie w syropie, bardzo tu pasują.

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)