Składniki:
– ciasto: 300 g mąki bezglutenowej + więcej do podsypania, 1/4 łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka drożdży, ok. 250 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
-użyłam passaty z dodatkiem ziół
Dodatki:
-ser mozzarella pokrojony w plastry,dobrej jakości szynka bezglutenowa,szpinak
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj dokładnie z drożdżami i solą. Dodaj oliwę i wlewaj stopniowo wodę. Ciasto wyrób krótko mikserem. Naturalnie będzie lekko lepiące. Przełóż do miski wysypanej odrobiną mąki i zagnieć gładkie ciasto. Czasami potrafi luźniejsze, innym razem bardziej zbite, dlatego kontrolujemy ilość wody i mąki.
Przykryj ściereczką, odstaw do podwojenia objętości na 1 h, najlepiej w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte, puszyste ciasto wyrób dłońmi kilka minut i rozwałkuj.
Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryj sosem pomidorowym i dodatkami.
Piecz w temp. 220 stopni C około 15 minut.
Podawaj ciepłą.
Smacznego!
Jakiej mąki uzyłas?
OdpowiedzUsuńMąki uniwersalnej Balviten
Usuń