To obłędnie, smakowite ciasto pochodzi z Francji, wymyślił je zdolny cukiernik Marie-Antoine Carême.Chwała mu za to!
Moja wersja nie jest klasyczna, ponieważ zdobi ją owsiana kruszonka.
Szarlotka z owsianą kruszonką
Składniki:
Spód:
- 1,5 szkl. mąki bezglutenowej, 3 łyżki cukru trzcinowego, 80 g. zimnego masła, 1 jajko, szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego,
Nadzienie:
- średni słoik musu z jabłek z łyżeczką cynamonu*
Kruszonka:
- 10 łyżek płatków owsianych**, szkl.mąki bezglutenowej, 2 łyżki cukru trzcinowego, 80 g. zimnego masła,1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche zagnieć, włóż do lodówki na godzinę.W międzyczasie zagnieć składniki na kruszonkę i też włóż do lodówki.Po godzinie wylep spód, nałóż mus i posyp kruszonką.Piecz w 180 st.C 45-50 min.Smacznego!
*użyłam domowego
**bezglutenowe np.Provena
Asia: no j kocham jabłecznik i szarlotke :D
OdpowiedzUsuńOwsiana kruszonka jest najepsza. Było na pewno rewelacyjne! ;)
OdpowiedzUsuńuraczyłabym się czymś takim!
OdpowiedzUsuń