Tort śmietanowy
Z podwójnej porcji
Składniki:
- 10 jaj, 200 g. mąki bezglutenowej, 200 g. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, 100 g. cukru
Masa pierwsza:
- 1 tabliczka białej czekolady*, 200 g. mascarpone
Masa druga:
- 600 ml. śmietany 30 %, cukier puder,100 g. truskawek
Na wierzch:
- 400 g. truskawek przeciętych na pół,garść przeciętych na pół winogron
Nasączenie biszkoptu:
troszkę wody, sok z cytryny, cukier puder
Przygotowanie:
Białka ubij z cukrem na puch.Dodaj żółtka- wymieszaj łyżką.Wsyp przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj delikatnie łyżką.Przełóż do większej okrągłej formy.Piecz 45 min. w 180 st.C
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.Mascarpone dodawaj powoli do ostygniętej(!) czekolady.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem.Połowę śmietany wymieszaj z 100 g. truskawek, drugą połowę zostaw.
Po upieczeniu biszkopt przekrój na 3 blaty, każdy nasącz.Na dolny wyłóż masę czekoladową, na drugą śmietanę z truskawkami.Na sam wierzch wyłóż samą śmietanę, a na to poukładaj przy brzegach truskawki, a na środek winogrona.Smacznego!
Mniammm :). . Wygląda bardzo apetycznie ;) pozdrawiam Danusia :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuń