Muffiny bananowe to wypiek o którym marzyłam od niedawna.Bałam się, że się nie udadzą.Zrobiłam je z naturalnych mąk , tzn. mąki jaglanej, ryżowej i owsianej.Udały się!
Ten wypiek polecam osobą , które lubią nieklasyczne smaki.Są wilgotne i bananowe i szybkie do zrobienia! Gorąco polecam!
Muffiny bananowe,12 sztuk
Składniki:
-2 średnie banany
-pół szklanki oleju
-pół szklanki cukru; Ci którzy lubią mniej słodkie wypieki 1/3 szkl.
-2 jajka
-1/2 szkl. mąki ryżowej
-1/2 szkl. mąki jaglanej
-2/3 szkl. bezglutenowej mąki owsianej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
Przygotowanie:
Banany rozgnieć widelcem. Dodaj olej, jajka, cukier, wymieszaj. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj do reszty składników, dobrze wymieszaj łyżką. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, do każdej wlej ciasto (mniej więcej 2/3 wysokości) i piecz w 180 stopniach około 23 minuty.Smacznego!
Bananowe to moje ulubione! <3
OdpowiedzUsuń:D super muffinki wygladaja zachęcająco weronika ty jestes pracowita
OdpowiedzUsuńOoo, super pomysł i w dodatku bananowe!
OdpowiedzUsuńjej jakie one cudowne i co dla mnie najlepsze , zrobiłaś je z tych mąk, które uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńPs. Tak z tej firmy są wege galaretki ;)
Mąkę owsianą da się czymś zastąpić??
OdpowiedzUsuńTak.Można mąką amarantusową, jaglaną, ryżową - każdą :)
UsuńTakie muffinki zazwyczaj pakuję ze sobą do szkoły. Są pyszne i bardzo energetyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedziny. Miło mi :*
Pyszności :) Pełne energii i naturalne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bananowe muffiny, bo nie trzeba dodawać do nich dużo cukru :) Często używam przejrzałych bananów, wtedy wychodzą najlepsze!
OdpowiedzUsuń