Zapraszam jutro, pojutrze...na zdrowsze wypieki! Więcej nie powiem
10 mini tart
Tartaletki z borówkami
Składniki:
ciasto: 200 g. mąki bezglutenowej, 100 g. masła, 50 g. cukru trzcinowego, 1 jajko
nadzienie: 300 g. borówek, 3 jajka, 200 ml. śmietany 30 %,80 g. cukru pudru, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche połącz, zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię i dostaw na godzinę do lodówki.Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st.C Foremki na tartaletki posmaruj masłem/margaryną.Następnie wyłóż je ciastem i ponakłuwaj widelcem.Piecz w piekarniku ok.15 min, a następnie odłóż do ostygnięcia.Zredukuj temperaturę w piekarniku do 180 st.C
Umyj owoce i dokładnie osusz.Za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka ze śmietaną, cukrem pudrem i budyniem w proszku.Rozłóż borówki do foremek z ciastem i polej je nadzieniem.Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz tartaletki 25 min.(aż się przyrumienią) Smacznego!
Ale wyśmienicie wyglądają! Palce lizać <3 Czekam na kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń:D no wyglada znakomicie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńCudowne, nie powiedziałabym, że są bez glutenu!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero komentuję, ale nie wyświetlał mi się twój blog na Twoim profilu, nie wiem, co było nie tak :) Będę tu zaglądać codziennie!
Bardzo mi miło :)
UsuńJa tez miałam z tym problem. Dobrze, że teraz wszystko wróciło do normy :)
UsuńPatrząc na te tartaletki zgłodniałam :)
O, jakie piękne tartaletki! Ostatnimi czasy bardzo polubiłam kruche ciasto z owocami :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńApetycznie
Maka bezglutenowa możesz podac konkretnie jaka to jest?
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki firmy Schaer , którą można zakupić tutaj - http://www.friendlyfoodshop.pl/ :)
Usuńjak pysznie wygląda! ;p
OdpowiedzUsuń