Dni są coraz krótsze, a wieczory coraz chłodniejsze...Malutkimi kroczkami zbliża się jesień.Lubię ją za spadające liście...Lipiec to było to! Rankiem słońce budziło mnie zza okna, można było siedzieć do późna w krótkim rękawku.
Od babci dostałam dużo cukinii, uwielbiam jej smak!
Pod ręką miałam niedużo warzyw.Naszych, z ogródka, pachnących! Do zupy obowiązkowo kromka bezglutenowego chleba, mniam!
4 porcje
Zupa krem z cukinii
Składniki:
-mała,czerwona cebula
-3 ziemniaki
-2 marchewki
-pietruszka
-seler
-2 średnie cukinie
-sól,pieprz
-curry
-słodka papryka
-nać pietruszki
-bezglutenowy chleb
- oliwa
Przygotowanie:
Warzywa obierz,umyj i pokrój na mniejsze kawałki.Cebulkę przesmaż na oliwie, na złoty kolor.Wrzuć marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler.Wlej ok. 3 szklanki wody.Gotuj 7 minut.Po tym czasie wrzuć cukinię i przyprawy.Dopełnij wodą do wysokości warzyw.Gotuj dopóki warzywa nie będą miękkie.Zblenduj całość.Wlej do miseczek, posyp natką pietruszki.Podawaj z chlebem lub bez.Smacznego!
Takie zupy lubię najbardziej :3 Z cukinii kremu jeszcze nie robiłam, ale Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takiego cudeńka! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze trochę zostało :)
UsuńMniaaam, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń:D zgadzam sie z dziewczynami tez bym sprobowała
OdpowiedzUsuńMam sporo cukinii do zużycia, a domownikom dawno znudziły się placki (jak tak w ogóle można?!), więc może wypróbuję, bo wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńwłasnie kroję cukinie , będzie pyszny obiadek ;)
OdpowiedzUsuń