I zaczęła się szkoła, chmury (chyba) płaczą za tymi wakacjami..Były udane, bardzo.Tylko dlaczego tak krótko? ;) Lubię jesienne smaki, dlatego dziś ciasto z marchewką.Może niektórych to zdziwi, ale jest naprawdę dobre!
Mała blaszka
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 180 g mąki bezglutenowej
- 20 g. bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
- 180 g cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki dobrej jakości oleju
- 1 szklanka drobno utartej marchewki
- 3 jajka
- 1/2szkl.soku pomarańczowego, użyłam smoothie z mango
- 20 g. bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
- 180 g cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki dobrej jakości oleju
- 1 szklanka drobno utartej marchewki
- 3 jajka
- 1/2szkl.soku pomarańczowego, użyłam smoothie z mango
Na kremową warstwę:
-150 g. zmielonego twarożku**, 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Jajka i cukier ubij na puch. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane, olej i sok, bądź smoothie. Wymieszaj łyżką. Dodaj marchew, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x23 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm). Piecz w 180 st. C przez mniej więcej 40 minut.W czasie gdy ciasto się piecze, przygotuj białą masę: zmiksuj twarożek z miodem. Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, wysmaruj warstwą serka.Smacznego!
*bezglutenowego, **użyłam bez laktozy
no nie wiedziałam, że można z marchewka :D na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe! :D
OdpowiedzUsuńCóż to za twarożek bez laktozy? Zaciekawiłaś mnie! :)
Pyszna propozycja na deszczowe popołudnia :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe najlepsze <3
OdpowiedzUsuńA mi się marchewkowe nie kojarzy z jesienią, często robiłam na wiosnę. Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńAle cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Hej, Werka!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam.Zapach roznosi się po całym mieszkaniu, wyszło pyszne! Dziękuję za takie łatwe przepisy :) A do tego ciasta jakiej mąki użyłaś?
Bodajże - Schar mix it :)
UsuńZamiast twarożku co mogę dać???
OdpowiedzUsuńAgnieszko zamiast twarożku możesz polać ciasto lukrem.
UsuńMam ochotę na to ciasto :) Ile dokładnie tego soku pomarańczowego? :)
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę! Już poprawione :) 1/2 szkl. :)
Usuń