sobota, 27 czerwca 2015

Babka- bez mleka i kukurydzy


Wakacje! Ostatnie dwa tygodnie były męczące, a czas badzo się przedłużał.Teraz już możemy rzucić książki w kąt na dwa miesiące.Odpoczynek,wyjazd nad morze,spędzanie czasu z przyjaciółmi- to lubię!

A teraz zapraszam na wilgotną,wanilową babkę.Co najważniejsze- jest idealna dla tych, co nie tolerują mleka i kukurydzy.



Składniki:
-4 jajka
-1/2 szkl.ksylitolu
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-1/2 szkl. mąki bezglutenowej*
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-3/4 szkl. dobrej jakości oleju
-łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
-lukier, ja zrobiłam truskawkowy
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem.Dodaj mąkę,olej,proszek,sól i cukier waniliowy.Wymieszaj dokładnie mikserem.Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut w temp. 180 stopni C.
Po wystudzeniu wyłóż na talerz. Babę możesz polukrować.Smacznego!
*użyłam mąki Mix it! Schar


2 komentarze:

  1. Mąka Mix it firmy Schar ma w składzie cukier niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zawiera.Ja przesiewam mąkę i na sitku zostaje cukier, po prostu go odkładam ;)

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)