piątek, 3 lipca 2015
Kokosowo-migdałowe pralinki
Patrząc na regał w sklepie ze słodyczami widzimy batony,cukierki,żelki,pralinki,ciastka i kilka innych...Mały czy większy alergik niestety musi odejść ze smutkiem, bo przecież te produkty zawierają gluten,jajka,mleko,konserwanty,cukier.Ale! Możemy przygotować domowe pralinki kokosowe,bez grama nabiału,cukru,glutenu!
9 sporych pralinek
Składniki:
-puszka mleka kokosowego
-7 łyżek syropu ryżowego
-1/2 szkl.kaszy jaglanej
-łyżka oleju kokosowego
-175 g.wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
-75 g.płatków migdałowych
-2 krople olejku migdałowego, opcjonalnie
Przygotowanie:
Mleko postaw na noc do lodówki.Otwórz, oddzieli się mleko od śmietanki.Śmietankę odłóż.Mleko zagotuj, wsyp kaszę jaglaną(wcześniej opłukaną gorącą wodą),dodaj olej kokosowy.Gotuj ok.15 min. aby kasza wciagnęła płyn.Po ugotowaniu przykryć i odstawić na kolejne 15 minut.Otwórz,ostudź.Na suchej patelni podpraż wiórki i płatki,dodaj syrop-połączyć.Ostudź.Do kaszy dodaj podprażone składniki,olejek oraz 2 łyżki odłożonej wcześniej śmietanki.Wszystko dokładnie wymieszaj.Formuj kulki,obtaczaj w wiórkach kokosowych.Wstaw do lodówki na godzinkę, smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają jak Rafaello, pyszne pewnie.Jutro je robię :) Czym zastąpić syrop ryżowy?
OdpowiedzUsuńMiodem 4 łyżki, trzeba próbować żeby nie przesłodzić
UsuńZrobiłam! Bardzo nam smakują, dzięki :)
UsuńNa pewno były dobre :D
OdpowiedzUsuń