Wyraziste i bardzo kakaowe ciasto, które zasmakuje każdemu ,kto kocha czekoladę.
(mała blaszka)
Składniki:
Biszkopt:
-4 jajka
-2 łyżki mąki bezglutenowej
-1/2łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżki kakao
-1/2 szkl. cukru
Nasączenie:
-1/2 szkl.czarnej herbaty + łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąki przesiej.Oddziel białka od żółtek.Białka ubij z cukrem na puch,dodaj żółtka i wymieszaj mikserem na małych obrotach.Dodaj mąki,kakao i wymieszaj powoli łyżką.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia,wylej masę i piecz 30 min. w 180 st.C Wystudzony biszkopt przekrój i nasącz 2 blaty.
Masa budyniowa:
-2 budynie waniliowe(proszek)
-530 ml.mleka
-100 g.gorzkiej czekolady
-180 g.miękkiego masła
-1/3 szkl.cukru
Śmietana:
-250 ml.śmietany
-1 łyżka cukru
-50 g.gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
3/4 mleka podgrzej z cukrem i masłem do rozpuszczenia się składników.Pozostałe mleko wymieszaj z budyniami.Do wrzącego mleka wlej budynie,zmniejsz ogień,dodaj czekoladę połamaną na kawałki i poczekaj aż masa się zagotuje.Wymieszaj do połączenia się składników.Przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu do ostygnięcia.(nie mieszaj) W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem.Kiedy masa budyniowa będzie wystudzona na blat biszkoptu wyłóż ją,przykryj drugim biszkoptem.Na wierzchu wyrównaj śmietanę i zetrzyj czekoladę.Pozostaw w lodówce na kilka godzin,smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)