Marysieńka




Kilkuwarstwowe ciasto przekładane z przepisu siostry Anastazji. Przepis lekko zmodyfikowałam.Jeśli nie tolerujecie orzechów można je pominąć, ciasto i tak będzie smakować pysznie.


Składniki:
Biszkopt:
-7 jajek
-1 szkl. ksylitolu lub cukru
-140 g.mąki ziemniaczanej
-50 g.kakao

Nasączenie:
-1/2 szkl.naparu z herbaty + rum opcjonalnie)

Blat bezowy:
-5 białek
-200 g.ksylitolu lub cukru
-200 g.posiekanych orzechów włoskich
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Krem budyniowy:
-500 ml.mleka
-opakowanie cukru waniliowego
-5 żółtek
-150 g.ksylitolu lub cukru
-1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
-200 g. miękkiego masła, w temp. pokojowej

Polewa:
-tabliczka gorzkiej czekolady
-80 ml.śmietany

Dodatkowo:
-100 g.mielonych migdałów

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszaj, przesiej.
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawajpo kolei żółtka, nadal ubijaj.
Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj do przy pomocy szpatułki , by składniki się połączyły. 
Prostokątną formę o wymiarach  wyłóż papierem do pieczenia.Delikatnie przełóż ciasto, wyrównaj. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, następnie wystudź w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekrój na 2 blaty.

W misie miksera umieść białka i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijaj po każdym dodaniu do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodaj posiekane orzechy, przesianą mąkę i skrobię, delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia.
Prostokątną formę o takich samych wymiarach jak powyżej wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej bezę orzechową, wyrównaj. Piecz w 175ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjmij i wystudź.

W większym garnuszku zagotuj mleko z cukrem wanilinowym. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.
Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj do białości. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodaj 100 ml wrzącego mleka, zmiksuj do połączenia.
Zahartowaną pastę jajeczną wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj, do połączenia. Postaw na palnik i zagotuj, mieszając. Od momentu zagotowania gotuj około 1 minuty, mieszaj aż krem/budyń zgęstnieje. Zdejmij z palnika. Gotowy krem przykryj folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 
Masło umieść w misie miksera i utrzyj, do puszystości. Dodaj budyń (w temperaturze pokojowej), w trzech turach, ucierając po każdym dodaniu do otrzymania gładkiego kremu. 

W małym garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdejmij z palnika. Zalej nią posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. 
Pierwszy biszkoptowy blat połóź na paterze nasącz połową ponczu. Posmaruj równo połową kremu budyniowo - maślanego. Na krem połóż orzechowy blat bezowy, a na niego wyłóż pozostałą część kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym, nasącz go resztą ponczu. Odstaw do lodówki do stężenia na noc. Kolejnego dnia na wierzch wylej gęstniejącą polewę czekoladową,posyp mielonymi migdałami odstaw do stężenia.Smacznego!


1 komentarz:

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)