Imieninowy, z dużą ilością owoców :)
Biszkopt
Składniki:
-7 jajek o temperaturze pokojowej
-1 szkl.cukru
-1 i 1/3szkl.mąki Mix It Schar
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek.Ubijaj je przez dwie minuty,po tym czasie dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 6 minut.Piana powinna być gęsta i lśniąca.Dodawaj po jednym żółtku.Przesiej mąkę i dodaj,wymieszaj łyżką.Masę podziel na dwie części.Do jednej dodaj przesiane kakao i wymieszaj.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.Po kolei wylewaj masę jasną i ciemną.Na końcu weź wykałaczkę i zrób wzorki.Piecz 35 min. w 180 st.C
Co zrobić żeby biszkopt nie opadł? Po upieczeniu ciasto w blaszce upuść na podłogę.
Nasączenie:
-1/2 szkl.słabej herbaty
Masa:
-500 ml. śmietany 30 %
-1/2 szkl.cukru
Dodatki:
-300 g.truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
-300 g.borówek
-1/2 tabliczki czekolady + 50 ml.śmietanki 18 %
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na pół i nasącz dwa blaty. Śmietanę ubij z cukrem na puch.Truskawki i borówki umyj,oderwij szypułki. Na nasączony biszkopt wyłóż 2/3 śmietany ,równo rozprowadź łyżką i wysyp borówki(Zostaw trochę na wierzch ciasta).Przykryj biszkoptem.Wierzch udekoruj równo pozostałą śmietaną.Czekoladę ze śmietana rozpuść na małym ogniu i wystudź.Udekoruj owocami,zrób wzorki z czekolady. Ciasto schłódź w lodówce.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)