SKŁADNIKI:
Beza
- 7 białek
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Masa z serka mascarpone
- 400g śmietany 36%
- 100g serka mascarpone
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- dostępne, ulubione owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Beza
1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Porcjami dodawaj cukier, miksuj przez jakieś 3-4 minuty. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszaj. Tak samo postępuj z octem winnym.
2. Przygotuj dwie płaskie blaszki oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym i drugim arkuszu papieru narysuj koło o średnicy swojej patery. Podziel masę na pół i uformuj zgrabne blaty na przygotowanym papierze (masa bezowa jest sztywna i nie rozlewa się podczas nakładania czy pieczenia, więc śmiało możesz wypełnić swoje kółko).
3. Przygotowane bezy włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (opcja termoobieg) na 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i susz bezę przez 90-100 minut. Jeśli znasz swój piecyk i wiesz, ze często przypala ciasta to po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i wydłuż czas suszenia bezy o 10 minut.
4. Wyjmij bezę do wystygnięcia i zajmij się przygotowaniem masy
Beza
1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Porcjami dodawaj cukier, miksuj przez jakieś 3-4 minuty. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszaj. Tak samo postępuj z octem winnym.
2. Przygotuj dwie płaskie blaszki oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym i drugim arkuszu papieru narysuj koło o średnicy swojej patery. Podziel masę na pół i uformuj zgrabne blaty na przygotowanym papierze (masa bezowa jest sztywna i nie rozlewa się podczas nakładania czy pieczenia, więc śmiało możesz wypełnić swoje kółko).
3. Przygotowane bezy włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (opcja termoobieg) na 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i susz bezę przez 90-100 minut. Jeśli znasz swój piecyk i wiesz, ze często przypala ciasta to po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i wydłuż czas suszenia bezy o 10 minut.
4. Wyjmij bezę do wystygnięcia i zajmij się przygotowaniem masy
Masa z serka mascarpone:
1. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie połącz składniki.
Prace końcowe:
Na pierwszy blat delikatnie wyłóż połowę masy, na wierzch połóż owoce i przykryj drugim blatem. Na górę drugiego blatu wyłóż pozostałą masę i udekoruj owocami.
Prace końcowe:
Na pierwszy blat delikatnie wyłóż połowę masy, na wierzch połóż owoce i przykryj drugim blatem. Na górę drugiego blatu wyłóż pozostałą masę i udekoruj owocami.
Suszyć czyli piec przy otwartym piekarniku?
OdpowiedzUsuń