Brownie z kaszą jaglaną

 Mam nadzieję, że nie myślicie, że jem tylko ciasta które zawierają tonę cukru białego? Sporadycznie piekę coś mniej zdrowego, ale wypieki bez cukru też lubię, ba uwielbiam! :) Akurat chciałam wykorzystać kaszę jaglaną, którą często używam.
Brownie jest wolne od mąki, cukru, masła- można zajadać się tym ciastem bez obaw.Jest sycące więc po dwóch kawałkach będziecie najedzeni ;)


Mała blaszka
Brownie z kaszą jaglaną
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej, 1 szkl. wrzącej wody, szczypta soli, 3 średnie jajka, 50 ml. oleju rzepakowego, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3/4 szkl. płynnego miodu, 1/2 szkl. bezglutenowego kakao, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Do wrzącej wody dodaj kaszę.Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę, odstaw pod przykryciem na 15 min.Ostudź kaszę.Do oddzielnej miski dodaj pozostałe składniki, na końcu przestudzoną kaszę- zmiksuj blenderem.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę.Piecz 45 min. w 180 st.C
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam jaglane brownie! Jest po prostu cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam ;) .. Danusia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też uwielbiamy! :D
    I pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda genialnie!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam, dziś z samego rana przed pracą a by po powrocie była niespodzianka dla syna! ☺ Wyszło pyszne (już gorące musiałam spróbować ☺!), niższe niż Twoje (mam chyba większą blaszkę 34x23) ale dobrze wypieczone, pulchne. Troszkę zmodyfikowałam bo nie miałam miodu więc dałam daktyle i rodzynki namoczone na noc i jeszcze jaja osobno najpierw . Mniam, polecam i dziękuje Ci Weroniko za ten przepis. Kasza jaglana u mnie zawsze więc często będę Brownie piec! Miłego dnia ! ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! Jak miło czyta mi się takie komentarze :) Bardzo się cieszę, że się udało i ,że smakowało.Też uwielbiam kaszę jaglaną.Nawzajem! ☺

      Usuń
  6. witaj Weronika
    ... z Twojego Brownie zrobiłam szarlotkę! Hi pyszna wyszła; ot tak.. została mi kasza jaglana ugotowana, nie miałam kakao ani karobu więc starłam 1 jabłko, dodałam sporo cynamonu, dałam mniej jogurtu a zamiast oleju rzepakowego olej z pestek winogron (bardziej lubię). Pyszne szczególnie na ciepło, na drugi dzień do kawki włożyłam na 10 min do piekarnika w celu podgrzania. Polecam.☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Z braku laku wyszła szarlotka, musiała być obłędna :)

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)