Moje ulubione to kruche i ewentualnie czekoladowe, choć wszystkie ciasta lubię bardziej lub mniej.
Co kryje w sobie to ciasto? Pyszne nadzienie waniliowe i maliny.Ciasto kruche z budyniem i malinami
Składniki:
Ciasto:
-300 g. mąki bezglutenowej
-100 g. mąki ryżowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
-150 g. cukru trzcinowego
-250 g masła lub margaryny
-2 jajka L
Budyń:
- 2 budynie waniliowe bez glutenu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 litr mleka**
- 5 łyżek cukru trzcinowego
Dodatkowo:
-koszyczek malin
-cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche zagnieć i włóż na godzinę do lodówki.W tym czasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, dodaj ziarenka z laski wanilii i cukier.Dokładnie wymieszaj, przykryj aby nie powstał korzuch.Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.Wyłóż połowę ciasta kruchego i wyrównaj dociskając.Piecz ok.10 min. w 180 st.C.Na podpiecozny spód wylej budyń, ułóż maliny i zetrzyj na tarce pozostałe ciasto kruche.Piecz ciasto 50 min. w 180 st.C Posyp cukrem pudrem.Poczekaj aż całkowicie wystygnie, smacznego! ;)
*bez glutenu
**użyłam bez laktozy
-150 g. cukru trzcinowego
-250 g masła lub margaryny
-2 jajka L
Budyń:
- 2 budynie waniliowe bez glutenu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 litr mleka**
- 5 łyżek cukru trzcinowego
Dodatkowo:
-koszyczek malin
-cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche zagnieć i włóż na godzinę do lodówki.W tym czasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, dodaj ziarenka z laski wanilii i cukier.Dokładnie wymieszaj, przykryj aby nie powstał korzuch.Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.Wyłóż połowę ciasta kruchego i wyrównaj dociskając.Piecz ok.10 min. w 180 st.C.Na podpiecozny spód wylej budyń, ułóż maliny i zetrzyj na tarce pozostałe ciasto kruche.Piecz ciasto 50 min. w 180 st.C Posyp cukrem pudrem.Poczekaj aż całkowicie wystygnie, smacznego! ;)
*bez glutenu
**użyłam bez laktozy
Takiego ciasta szukałam! Powiedź mi: czy mąkę ryżową mogę zastąpić kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńRobiłam już kruche z budyniem z jabłkami i ze śliwkami, a z malinami jeszcze nie... A taka wersja musi smakować przepysznie! Dodatkowo w wersji bezglutenowej - będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńteż mam tą mąkę, często jest w promocji w rossmanie, służy mi jako zapasowa, bo wolę tworzyć z naturalnych mąk, nie mieszanek, ale dla takiego boskiego ciacha, warto :D
OdpowiedzUsuńOj..warto, warto ;)
UsuńPolubiłam się z kruchym ciastem w tym roku. Takie budyniowe to jeszcze lepsza opcja, no i owoce :)
OdpowiedzUsuń