Sernik z frużeliną




 Zawitał 8 marca, większość pamięta, że jest to Dzień Kobiet.Myślę, że każda z nas otrzymała chociaż jedną różę lub życzenia.Ja złożę je po raz kolejny- Życzę wszystkim uśmiechu na twarzy, zdrowia i pogody ducha! 



/Standardowa blaszka/
Składniki:
-1 kg i 250 g.twarogu zmielonego
-szkl.śmietany kremówki
-4 jajka L
-ziarenka z laski wanilii
-3/4 szkl.ksylitolu (według kubków smakowych można dać mniej lub więcej)
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki ryżowej

Frużelina:
-250 g.malin
-łyżka wody+łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka ksylitolu

Spód:
-200 g.zmielonych migdałów
-100 g.mąki ryżowej
-100 g.miękkiego masła
-3 łyżeczki ksylitolu
-2  żółtka

Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche zagnieć i wstaw do lodówki.Twaróg zmiksuj ze śmietaną i pozostałymi składnikami.Blaszke wyłóż papierem do pieczenia.Wyłóż masę na spód,rozprowadzać.Piecz przez 10 min. w 180 st.C z termoobiegiem.Wylej masę sernikową.Maliny podgrzej aż zrobi się płynna masa,dodać ksylitol, na sam koniec mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie.Mieszaj, masa nie ma być mocno gęsta.Przestudzoną frużelinę wyłóż na sernik, wykałaczką zrób wzorki.Piecz 50 min. w 180 st.C Smacznego!




2 komentarze:

  1. A czy ksylitol można zastąpić cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąpiłam cukrem, wyszedł pyyyysznyyyy!

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)