Wegański makowiec bez pieczenia

Bardzo zdrowy i wegański makowiec.Zdrowe nie znaczy nudne i niesmaczne! :)




Składniki:
na blachę o średnicy 16cm - ok. 8 porcji

Spód:
-1/2 szklanki orzechów włoskich
-1/2 szklanki orzechów laskowych
-1 szklanka rodzynek

Masa makowa:
-1 szklanka maku (140g)
-100g nerkowców
-1/3 miodu/syropu klonowego
-3 łyżki soku z pomarańczy
-7 łyżek oleju kokosowego
-2 łyżeczki skórki z pomarańczy


Spód:
Orzechy włoskie i laskowe najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Rodzynki siekamy drobno. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy szczytę soli i gałki muszkatołowej. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażarki.

Masa makowa:

Nerkowce i mak moczymy przez noc. Bardzo dokladnie odsączamy mak z wody (nerkowce też).Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki masy blenderujemy na dość gładką masę. Najpier blendujemy mak z syropem z agawy, aż ziarenka wypuszą soki, potem dodajemy resztę. Konsystencja powinna być kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami maku (taka jak w klasycznej makowej masie). Masa może się wydawać płynna, ale po pobycie w zamrażarce stęzeje. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na minimum 60 minut (im dlużej tym lepiej, najlepiej kila godzin, wtedy jest pewność, że się zestali).Smacznego!

Makowiec przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)