Ciasto kakaowo-wiśniowe



Składniki:
-4 jajka
-3 żółtka
-1/2 szkl.ksylitolu
-1/3 szkl.kakao
-1/2 szkl.mąki ryżowej
Masa:
-400 ml.śmietany 30 %
-500 g.mielonego twarogu
-1/3 szkl.ksylitolu
-słoiczek dżemu wiśniowego
-1/2 szkl.soku wiśniowego+ kieliszek rumu
-szkl.wiśni
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek.Białka ubij z ksylitolem na sztywną pianę.Dodaj żółtka,przesianą mąkę i kakao.Wymieszaj delikatnie łyżką.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia,wylej masę i piecz w 180 st.C przez 25 min.

Twaróg utrzyj z ksylitolem.W oddzielnej misce ubij śmietanę.Twaróg połącz ze śmietaną.Po ostudzeniu biszkopt przekrój na połowę,nasącz sokiem z rumem.Wyłóż ½ słoiczka dżemu , na to ½ masy śmietankowej.Przykryj drugą częścią biszkoptu,wartwę dżemu,śmietany.Na wierzchu zetrzyj czekoladę i poukładaj wiśnie (w dowolny sposób) Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin,smacznego!

3 komentarze:

  1. a czym mogę zastapic ksylitol? mogę uzyc zwyklego cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy może być mąka kokosowa i stevia? Ciasto wygląda bardzo smakowicie-gratuluje i pozdrawiam-Marzena

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)