Składniki (okrągła forma)
Spód:
-120 g.masła
-200 g.gorzkiej czekolady
-2 duże jajka
-80 g.ksylitolu
-65 g.mąki ryżowej
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub szczypta sody
Masa twarogowa:
-500 g.zmielonego twarogu
-200 ml.śmietany 30 %
-3 jajka
-1/2 szkl.ksylitolu
-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
-nasionka z 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
-wiśnie w syropie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu i dodaj połamaną czekoladę - rozpuść.W misce roztrzepać lekko jajka,dodać ksylitol i roztopioną masę czekoladową.Wsyp przesianą mąkę z proszkiem, na sam koniec dodaj wanilię.Składniki połącz, wylej do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) Piecz 20 min. w 160 st.C Pamietaj,że ciasto nie może być suche, brownie wygląda zawsze jak zakalec.
Składniki na masę twarogową połącz mikserem.Na podpieczony spód wylej masę serową ,dodaj wiśnie, piecz przez ok. 30 min. aż ser się zetnie.Jeśli będzie lejący,wydłuż czas pieczenia.Ostudż i dopiero wtedy krój na kawałki.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)