Połączenie sera i owoców to strzał w dziesiątkę, polecam!
Owoce:
-3 szkl. pokrojonych i obranych jabłek
-2 i 1/2 szkl. owoców jagodowych np.truskawki
-3/4 szkl. cukru
-1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
Ser:
-500 g.zmielonego twarogu
-200 ml.śmietany kremówki
-1 paczka budyniu waniliowego
-1/2 szkl. cukru
Ciasto:
-3 szkl. mąki bezglutenowej
-1/2 szkl. cukru
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-180 g.masła, półmiękkiego
-2 jajka
-1 szkl. jogurtu naturalnego
Kruszonka:
-1/2 szkl. mąki
-1/4 szkl. cukru
-50 g.zimnego masła
Przygotowanie:
Owoce:
Jabłka wrzuć do rondelka i gotuj przez 5 minut, dodaj cukier i pozostaw do roztopienia się cukru.Po tym czasie wrzuć pozostałe owoce, jeśli są mrożone gotuj przez kolejne 5 minut.Do 1/3 szkl.zimnej wody wsyp mąkę i wymieszaj z kilkoma łyżkami soku z gotujących się owoców.Wlej do rondelka i mieszaj aż się masa zagęści i zagotuje.Wyłącz i pozostaw do ostudzenia.
Ser:
Twaróg połącz z budyniem i cukrem, dodaj ubitą śmietankę i połącz łyżką.
Kruszonka:
Składniki połącz.
Ciasto:
Połącz wszystkie składniki i wstaw do zamrażalnika na pół godziny.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia,więcej niż połowę masy wyłóż na blaszkę i wyrównaj.Piecz w 180 st.C 10 minut.Kiedy ciasto kruche będzie podpieczone wylej masę serową,wyłóż owoce na to łyżeczką wykładaj pozostałe ciasto i posyp kruszonką.Piecz w tej samej temp. przez kolejne 40-45 minut.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)