Drożdżowe- jak u babci!
Pamiętam te chwile kiedy z niecierpliwością siedziałam u babci, z talerzykiem i czekałam na puchate, drożdżowe ciasto.Takie wspomnienia towarzyszą mi bardzo często.Chociaż było to glutenowe ciasto, jadłam je bez obaw.Teraz musiałam wykombinować takie, aby przypominało mi tamto.Bardzo, bardzo smaczne- nie tylko ja tak twierdzę, lecz nawet moja sąsiadka.
Mała blaszka
Ciasto drożdżowe
Składniki:
- 500 g. mąki bezglutenowej 150 g. cukru, 1 opakowanie suchych drożdży, 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko, 200 g. masła(rozpuszczonego i ostudzonego), 300 ml.ciepłego mleka - użyłam roślinnego
- 120 g.borówek (umyte i oprószone mąką)
Przygotowanie:
Mąkę przesiej.Wymieszaj z cukrem, drożdżami,cukrem,jajkiem.Po chwili wlej mleko i masło - wymieszaj mikserem.Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ułóż borówki.Włącz piekarnik i nastaw na 50 st.C, piecz 15 min.Potem rozkręć na 180 st.C i piecz jeszcze 45 min.Możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To prawda, że u babci drożdżowe najlepsze na świecie! I oczywiście wszystkie składniki sypane na oko hihi :D
OdpowiedzUsuńAsia : no pysznie wyglada ;D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńJakiej maki użyłaś do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, ale wydaje mi się, że Mix Bread Schar
Usuń