Drożdżowe- jak u babci!



Pamiętam te chwile kiedy z niecierpliwością siedziałam u babci, z talerzykiem i czekałam na puchate, drożdżowe ciasto.Takie wspomnienia towarzyszą mi bardzo często.Chociaż było to glutenowe ciasto, jadłam je bez obaw.Teraz musiałam wykombinować takie, aby przypominało mi tamto.Bardzo, bardzo smaczne- nie tylko ja tak twierdzę, lecz nawet moja sąsiadka.



Mała blaszka
Ciasto drożdżowe
Składniki:
- 500 g. mąki bezglutenowej 150 g. cukru, 1 opakowanie suchych drożdży, 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko, 200 g. masła(rozpuszczonego i ostudzonego), 300 ml.ciepłego mleka - użyłam roślinnego
- 120 g.borówek (umyte i oprószone mąką)
Przygotowanie:
Mąkę przesiej.Wymieszaj z cukrem, drożdżami,cukrem,jajkiem.Po chwili wlej mleko i masło - wymieszaj mikserem.Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ułóż borówki.Włącz piekarnik i nastaw na 50 st.C, piecz 15 min.Potem rozkręć na 180 st.C i piecz jeszcze 45 min.Możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. To prawda, że u babci drożdżowe najlepsze na świecie! I oczywiście wszystkie składniki sypane na oko hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia : no pysznie wyglada ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, przepyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej maki użyłaś do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że Mix Bread Schar

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)