czwartek, 24 lipca 2014

Naleśniki


 I nadszedł ten dzień w który podaję Wam przepis na naleśniki :) Dodając zdjęcie na facebooka z zapytaniem: ,,Naleśniki idealne ! Ktoś chce przepis? ; )'' nie spodziewałam się, że będzie taki duży odzew.Nie mniej jednak bardzo się cieszę!

Na początku mojej przygody z bezglutenowym gotowaniem/pieczeniem, nie miałam pojęcia jak, zrobić idealne naleśniki.Był to twardy orzech do zgryzienia gdyż:
1.Nie wiedziałam jakiej mąki użyć
2.Rozpadały się podczas obracania
3.Przywierały do patelni

Z pomocą mojej mamy ,,jakoś'' się udawały, lecz chciałam aby były zrobione przeze mnie ;) Dlatego:
1.Kombinowałam z mąkami bezglutenowymi wszelkiego rodzaju
2.Zmieniłam patelnię na ,,lepszą''

Teraz wychodzą smaczne,pulchne - idealne

5 naleśników
Składniki:
- 1 szkl. mleka*
- 1/4 szkl. mąki ryżowej
- 1/4 szkl.mąki kukurydzianej
- 1/3 szkl.mąki bezglutenowej
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Jajko rozbełtaj, dodaj stopione masło.Wlej mleko.Przesiej i dodaj mąki oraz cukier.Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.Rozgrzej patelnię z kapką oleju.Wlewaj 1 niepełną chochlę (od zupy) na patelnię, rozprowadź.Smaż z każdej strony na rumiano.Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
*użyłam bez laktozy

Uwaga!- Ciasto naleśnikowe musi mieć konsystencję gęstej śmietany.Jeśli ciasto jest za gęste/rzadkie dodaj mleko bądź mąkę! 


Po mąkę zapraszam do sklepu 
Friendlyfood



5 komentarzy:

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)