I nadszedł ten dzień w który podaję Wam przepis na naleśniki :) Dodając zdjęcie na facebooka z zapytaniem: ,,Naleśniki idealne ! Ktoś chce przepis? ; )'' nie spodziewałam się, że będzie taki duży odzew.Nie mniej jednak bardzo się cieszę!
Na początku mojej przygody z bezglutenowym gotowaniem/pieczeniem, nie miałam pojęcia jak, zrobić idealne naleśniki.Był to twardy orzech do zgryzienia gdyż:
1.Nie wiedziałam jakiej mąki użyć
2.Rozpadały się podczas obracania
3.Przywierały do patelni
Z pomocą mojej mamy ,,jakoś'' się udawały, lecz chciałam aby były zrobione przeze mnie ;) Dlatego:
1.Kombinowałam z mąkami bezglutenowymi wszelkiego rodzaju
2.Zmieniłam patelnię na ,,lepszą''
Teraz wychodzą smaczne,pulchne - idealne ♥
5 naleśników
Składniki:
- 1 szkl. mleka*
- 1/4 szkl. mąki ryżowej
- 1/4 szkl.mąki kukurydzianej
- 1/3 szkl.mąki bezglutenowej
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Jajko rozbełtaj, dodaj stopione masło.Wlej mleko.Przesiej i dodaj mąki oraz cukier.Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.Rozgrzej patelnię z kapką oleju.Wlewaj 1 niepełną chochlę (od zupy) na patelnię, rozprowadź.Smaż z każdej strony na rumiano.Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
*użyłam bez laktozy
Uwaga!- Ciasto naleśnikowe musi mieć konsystencję gęstej śmietany.Jeśli ciasto jest za gęste/rzadkie dodaj mleko bądź mąkę!
Uroczo wyglądają, tak delikatnie! :) Chętnie bym spróbowała :P
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, więc na pewno też takie są :)
OdpowiedzUsuńmniam, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki, chcę takie *-*
OdpowiedzUsuńPysznie, idealnie na deser :)
OdpowiedzUsuń