poniedziałek, 28 lipca 2014

Szarlotka z pianką i kruszonką


Stos karteczek i kartek z przepisami mojej mamy aż się, prosił o przetarcie z kurzu.Przepisy są świetnie! Nawet o tym nie wiedziałam, że jest kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów na sernik! Minęła godzina i już wiedziałam z którego przepisu skorzystam :) Był to trudny wybór, ale wybrałam ,,Szarlotkę z pianką i kruszonką''


Mała blaszka
Szarlotka z pianką i kruszonką
(przepis z notesu mojej mamy)

Składniki:
- 3 szkl.mąki bezglutenowej
- 1 kostka masła
- 4 duże jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
- 3 łyżki cukru trzcinowego/białego
- 4 średnie jabłka
- 1 szkl.cukru

Przygotowanie:
ciasto kruche:
Mąkę,masło,żółtka, proszek i cukier zagnieć.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i 3/4 części ciasta kruchego.Piecz w 180 st.C ok.15-20 min.(do zbrązowienia)Pozostałą część ciasta włóż do zamrażalnika.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Na podpieczony spód wyłóż jabłka.Białka ubij z cukrem na lśniący puch.Wylej na jabłka, na to zetrzyj część ciasta z zamrażalnika.Piecz w 180 st.C 40-45 min.Smacznego!
*bezglutenowego

5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, puszysty, delikatny! A smak musi być nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :)
    Zjadłabym do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotki nigdy mi się nie znudzą! Zawsze smakują wybornie - zwłaszcza pieczone z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Była pyszna! Pamiętajcie o kwaśnych jabłkach! Z pewnością powtórzę :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)