Mała blaszka
Szarlotka z pianką i kruszonką
(przepis z notesu mojej mamy)
Składniki:
- 3 szkl.mąki bezglutenowej
- 1 kostka masła
- 4 duże jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
- 3 łyżki cukru trzcinowego/białego
- 4 średnie jabłka
- 1 szkl.cukru
Przygotowanie:
ciasto kruche:
Mąkę,masło,żółtka, proszek i cukier zagnieć.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i 3/4 części ciasta kruchego.Piecz w 180 st.C ok.15-20 min.(do zbrązowienia)Pozostałą część ciasta włóż do zamrażalnika.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Na podpieczony spód wyłóż jabłka.Białka ubij z cukrem na lśniący puch.Wylej na jabłka, na to zetrzyj część ciasta z zamrażalnika.Piecz w 180 st.C 40-45 min.Smacznego!
*bezglutenowego
*bezglutenowego

Wygląda świetnie, puszysty, delikatny! A smak musi być nieziemski :)
OdpowiedzUsuńmniam! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym do kawki!
daj ! :D
OdpowiedzUsuńSzarlotki nigdy mi się nie znudzą! Zawsze smakują wybornie - zwłaszcza pieczone z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna! Pamiętajcie o kwaśnych jabłkach! Z pewnością powtórzę :)
OdpowiedzUsuń