piątek, 1 sierpnia 2014

Ciasto rafaello - wyraża więcej niż tysiąc słów ♥

Może kojarzysz modne pralinki z migdałowym wnętrzem, otulonymi płatkami kokosa? :) Ja kojarzę je 
bardzo dobrze, niestety na diecie bezglutenowej nie wolno nam ich spożywać...Lecz wersja bezglutenowego ciasta ,,rafaello'' jest o wiele lepsza! 

Po zrobieniu i spróbowaniu, zapomnisz o glutenowych pralinkach ;)

Ciasto mocno kokosowe
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki bezglutenowej , 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
krem:
- 1/2 l. mleka*, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki mąki bezglutenowej , cukier waniliowy,1 szkl. cukru, 200 g. miękkiego masła, 200 g. wiórek kokosowych, 80 g. płatków migdałów
nasączenie biszkoptu: woda+cukier puder+troszkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek.Białka ubij z cukrem.Pod koniec dodaj żółtka i wymieszaj.Do masy białkowej dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj łyżką.Piecz w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , w 170 st.C 30-35 min.
Przygotuj krem.Z 0,5 l. mleka odlej 3/4 szkl.Mleko zagotuj, a do 3/4  szklanki mleka dodaj mąki, cukry.Wlej do gotującego się mleka.Gotuj i mieszaj na małym ogniu aż powstanie budyń.Wyłącz gaz i ostudź (!)
Miękkie masło rozetrzyj i powoli dodawaj po łyżce ostudzonego(!) budyniu.Wsyp wiórki kokosowe.Połącz do uzyskania gładkiego kremu.Jeśli biszkopt ostygł przekrój w pół.Nasącz go.Pomiędzy wysmaruj łyżką połowę przygotowanego kremu.Nakryj biszkoptem.Na górę również wyłóż krem kokosowy i wygładź.Migdały podpraż na patelni i posyp na wierzchu oraz bokach.Schłódź w lodówce, aby masa stężała.Smacznego!
*użyłam bez laktozy


6 komentarzy:

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)