No to będą bułeczki!
-550 g mąki bezglutenowej
-15 g drożdży suchych
-2 - 3 łyżki roztopionego masła
-1 szklanka letniego mleka*
-1 jajko
-2 żółtka
-5 łyżek cukru
*użyłam roślinnego
Nadzienie:
Użyłam borówek, ale można użyć innych owoców
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn z części mąki,suchych drożdży*, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części , formować bułeczki, nadziewając je owocami.
Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego!
Szalejesz z tymi drożdżowymi wypiekami :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOj, dziękuję !
Usuńdrożdzówki wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń