Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką!

 Było na zamówienie- od siostry.Zażyczyła sobie z rabarbarem i dużą ilością kruszonki.Prośba spełniona, jest! Pyszne, pachnące.Niebo w gębie- zaręczam.
 
Mała blaszka
Składniki:

-1 1/2 szkl. mąki bezglutenowej
-50 g cukru
-125 ml mleka*
-15 g świeżych drożdży
-1 jajko
-63 g masła
-kilka łodyg rabarbaru

Kruszonka:
-1/2 szkl. mąki bezglutenowej
-5 łyżek cukru
-ok. 70 g masła

Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło wymieszane z jajkiem. Ciasto wyrobić mikserem  kilka minut (jest gęste). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut.Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Asia :D no na pewno boskie hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. ono było BOSKIE siostra :) dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę i nawet drożdżowe może być bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Czy postawiłeś w ciepłym miejscu?
      Ciasto nie ma dużo urosnąć, tylko trochę.

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)