Mała blaszka
Składniki:
-1 1/2 szkl. mąki bezglutenowej
-50 g cukru
-125 ml mleka*
-15 g świeżych drożdży
-1 jajko
-63 g masła
-kilka łodyg rabarbaru
Kruszonka:
-1/2 szkl. mąki bezglutenowej
-5 łyżek cukru
-ok. 70 g masła
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło wymieszane z jajkiem. Ciasto wyrobić mikserem kilka minut (jest gęste). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut.Smacznego!
Asia :D no na pewno boskie hehe
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńono było BOSKIE siostra :) dzięki :*
OdpowiedzUsuńno proszę i nawet drożdżowe może być bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuńNawet drożdżowe :)
UsuńA mi nie uroslo... :(
OdpowiedzUsuńCzy postawiłeś w ciepłym miejscu?
UsuńCiasto nie ma dużo urosnąć, tylko trochę.