sobota, 25 października 2014

Dynia+jabłka DYNIO-JABŁECZNIK


O godzinie siódmej na dworze było -2! Jesień taka zimna, bardzo zimna.Jednak należę do osób , które lubią wiosnę :) Wielka dynia kupiona na targu leżała przez dłuższy czas.Musiałam w końcu coś z niej zrobić.Jako to mówi moja babcia: ,,Jesteś specjalistką od słodkości!'' :) Więc upiekłam bardzo jesienny placek - DYNIO-JABŁECZNIK , który zachwycił moją małą familie.Okruszki zjadł piesek! 

Ciasto niewiele różni się od tego przepisu, ale z miłą chęcią podam.


Szarlotka z pianką, kruszonką oraz dyniowym akcentem ;)
Składniki:
-3 szkl. mąki bezglutenowej*
-1 kostka masła
-4 duże jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia**
-3 łyżki cukru trzcinowego/białego
-3 średnie jabłka
-3 kawałki dyni jak dłoń
-1 szkl.cukru trzcinowego
-łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
ciasto kruche:
Mąkę,masło,żółtka, proszek i cukier zagnieć.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i 3/4 części ciasta kruchego.Piecz w 180 st.C ok.15-20 min.(do zbrązowienia)Pozostałą część ciasta włóż do zamrażalnika.Jabłka obierz, dynię także i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Na podpieczony spód wyłóż jabłka i dynię.Posyp cynamonem.Białka ubij z cukrem na lśniący puch.Wyłóż owocową masę, na to zetrzyj część ciasta z zamrażalnika.Piecz w 180 st.C 40-45 min.Smacznego!
*użyłam: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej
**bezglutenowego


3 komentarze:

  1. ale to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...jutro zabieram się za pieczenie.Mogę dodać śliwki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, będzie na pewno bardzo smaczne :)

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)