Ciasto niewiele różni się od tego przepisu, ale z miłą chęcią podam.
Szarlotka z pianką, kruszonką oraz dyniowym akcentem ;)
Składniki:
-1 kostka masła
-4 duże jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia**
-3 łyżki cukru trzcinowego/białego
-3 średnie jabłka
-3 kawałki dyni jak dłoń
-1 szkl.cukru trzcinowego
-łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
ciasto kruche:
Mąkę,masło,żółtka, proszek i cukier zagnieć.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i 3/4 części ciasta kruchego.Piecz w 180 st.C ok.15-20 min.(do zbrązowienia)Pozostałą część ciasta włóż do zamrażalnika.Jabłka obierz, dynię także i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Na podpieczony spód wyłóż jabłka i dynię.Posyp cynamonem.Białka ubij z cukrem na lśniący puch.Wyłóż owocową masę, na to zetrzyj część ciasta z zamrażalnika.Piecz w 180 st.C 40-45 min.Smacznego!
*użyłam: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej
*użyłam: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej
**bezglutenowego
ale to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMmm...jutro zabieram się za pieczenie.Mogę dodać śliwki???
OdpowiedzUsuńOczywiście, będzie na pewno bardzo smaczne :)
Usuń