Nigdy o tym nie myślałam by zrobić bezglutenowy żurek.Zawsze na Święta inni się zajadali, a ja miałam w zanadrzu po prostu zupę warzywną.Tym razem będzie inaczej! Nie trzeba nawet zakwasu zrobić by uzyskać ten smak, no pyszny!
-warzywa: marchew,pietruszka,seler
-ziele angielskie,liść laurowy,pieprz i sól
-2 ząbki czosnku
-majeranek,lubczyk
-2 uda z indyka
-wędzonka bez glutenu
-3 kromki chleba na zakwasie bezglutenowego*
-sok z cytryny
-ugotowane jajka
Przygotowanie:
Do 1,5 zagotuj.Dodaj obrane warzywa,przyprawy.Wrzuć umyte mięso.Gotuj do miękkości.Jeśli mięsko jest już miękkie wyłóż na talerz.Wyłącz gaz.Wrzuć połamany chleb i chwilkę gotuj aż się zrobi paćka.Dodaj sok z cytryny.Wszystko zmiksuj na gładko.Mięsko pokrój na kawałki,również wędzonke i wrzuć do żurku.Dodaj pokrojone jajka.Smacznego!
*użyłam chleba Ertha Schaer
Jestem w trakcie robienia..czy chleb musi być ten sam czy inny? w sklepie nie było innego więc wzięłam w rossmannie na zakwasie
OdpowiedzUsuńMoże być taki z Rossmanna, ważne, że na zakwasie :)
Usuń