
Bez cukru,glutenu,mleka, a taka pyszna...
Składniki
Spód:
-200 g.stałego rafinowanego oleju kokosowego
-4 żółtka
-2 szkl.mąki bezglutenowej*
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
-pół szkl.ksylitolu
Nadzienie:
-5 jabłek
-4 szkl.mleka roślinnego (nie może być ryżowe)
-2 łyżki ksylitolu
-2 budynie waniliowe
-ew.cynamon
Przygotowanie:
Składniki na kruchy spód zagnieć.Wstaw do lodówki na godzinkę.Pozostaw pół szkl.mleka i wymieszaj z budyniami pozostałe zagotuj z ksylitolem.kiedy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę budyniową i gotuj ok. 2 minuty.Budyń ma być dość gęsty.Obierz jabłka ze skórka, pokrój na plastry.Blaszę wyłóż papierem do pieczenia.Połowę ciasta wyłóż i wyrównaj.Połóż jabłka,na to wylej budyń.Na tarce zetrzyj pozostałe ciasto.Piecz 40 min. w 180 st.C Smacznego!
*użyłam mąki Mix C Schaer
MMMM...
OdpowiedzUsuńmożna zrobić z innymi owocami?
Tak.Nadadzą się truskawki,maliny,śliwki,brzoskwinie :)
UsuńWstawiłam właśnie zagniecione ciasto do lodówki i mam kilka pytań:)
OdpowiedzUsuńCzy mogę zetrzeć jabłka na tarce, zamiast kroić w kawałki?
Czy pieczesz ciasto w "keksówce" czy na zwykłej piekarnikowej blasze?
To mój pierwszy "poważny" wypiek, proszę więc o cierpliwość :)))
Tak
Usuńw zwykłej prostokątnej blaszce
Powodzenia! :)
budyń pływa :( zobaczymy co będzie po ostygnięciu - pachnie cudnie!:)
UsuńWstaw po ostygnięciu na noc do lodówki, jutro masa będzie gęsta ;)
Usuńdziękuję! :) mam wrażenie, że ten bezglutenowy budyń nie jest po prostu za dobry, a Ty z jakiego robiłaś?
UsuńBodajże Winiary
Usuń