Zrobiony na zamówienie dla bezglutenowej znajomej.Radość na widok tego torciku bezcenna!
Uwielbiam uszczęśliwiać osoby, dieta bezglutenowa naprawdę nie musi być niesmaczna! Przekonajcie się sami :)
Średnica 16 cm.
Składniki
Biszkopt:
-25 g. roztopionego masła
-100 g.mąki bezglutenowej
-4 jajka
-100 g.cukru pudru
Dodatkowo:
-300 ml.śmietanki 30 %
-6 łyżeczek cukru pudru
-galaretka truskawkowa
Do nasączenia:
-woda+cukier puder+cytryna
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę ok. 5 minut.Dodaj przesianą mąkę i masło - wymieszaj delikatnie łyżką.Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj odrobiną masła.Masę wylej do formy, piecz 25 min. w 180 st.C
Zagrzej 300 ml. wody.Rozpuść galaretkę niech się ostudzi i wstaw do lodówki aby leciutko stężała.Biszkopt upieczony pozostaw aby się ostudził.Śmietankę ubij z cukrem.Ciasto przekrój na pół, wierzch zetnij.Nasącz obie części.Przełóż śmietanką, zostaw troszkę na dekorację.Galaretkę wylej na wierzch ciasta, udekoruj.Wstaw do lodówki, smacznego! :)
Mąkę uniwersalną kupisz tutaj
Fajny, nietrudny, w sobotę na urodziny córki spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuń