Mini torcik z galaretką


Zrobiony na zamówienie dla bezglutenowej znajomej.Radość na widok tego torciku bezcenna!
Uwielbiam uszczęśliwiać osoby, dieta bezglutenowa naprawdę nie musi być niesmaczna! Przekonajcie się sami :)


Średnica 16 cm.
Składniki
Biszkopt:
-25 g. roztopionego masła
-100 g.mąki bezglutenowej
-4 jajka
-100 g.cukru pudru

Dodatkowo:
-300 ml.śmietanki 30 %
-6 łyżeczek cukru pudru
-galaretka truskawkowa

Do nasączenia:
-woda+cukier puder+cytryna

Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę ok. 5 minut.Dodaj przesianą mąkę i masło - wymieszaj delikatnie łyżką.Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj odrobiną masła.Masę wylej do formy, piecz 25 min. w 180 st.C
Zagrzej 300 ml. wody.Rozpuść galaretkę niech się ostudzi i wstaw do lodówki aby leciutko stężała.Biszkopt upieczony pozostaw aby się ostudził.Śmietankę ubij z cukrem.Ciasto przekrój na pół, wierzch zetnij.Nasącz obie części.Przełóż śmietanką, zostaw troszkę na dekorację.Galaretkę wylej na wierzch ciasta, udekoruj.Wstaw do lodówki, smacznego! :)




Mąkę uniwersalną kupisz tutaj




1 komentarz:

  1. Fajny, nietrudny, w sobotę na urodziny córki spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)