piątek, 10 kwietnia 2015

Gotowany sernik na biszkopcie...




Są takie dni kiedy człowiek ma ochotę na sernik.Wiedeński,z owocami,z karmelem albo taki jak ten czyli gotowany.Robiony przez moją mamę od kiedy jestem na świecie.Dość sporo.Troszkę zmieniony przeze mnie, ale wyborny w smaku.Delikatny ,bo nie pieczony.


Tortownica
Składniki:
-6 jajek
-150 g.cukru
-6 łyżek mąki bezglutenowej*
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Masa:
Masa serowa:
-1 kg twarogu zmielonego
-200 g masła, w temperaturze pokojowej
-180 g.cukru
-4 duże jajka, białka i żółtka osobno
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-1/3 szklanki mleka
-suszona żurawina lub rodzynki
Białka ubij z cukrem na puch.Dodaj żółtka,przesianą mąkę,proszek i delikatnie wymieszaj łyżką.Przełóż do tortownicy z papierem do pieczenia i piecz ok.35 min. w 180 st.C Po czasie otwórz drzwiczki i czekaj az ostygnie.Przekrój biszkopt i nasącz wodą z cytryną , aby nie był suchy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodaj cukier i ucieraj. Dodawaj żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawaj zmielony twaróg i ucieraj. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Masę serową przełóż do większego garnka i mieszając, zagotowuj (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobnij w mleku z żurawiną i wlej do gotującej się masy serowej.Gotuj parę minut.Odstaw z ognia i pozwól ostygnąć masie.Biszkopt przełóż twarogiem w środku i na wierzchu.Wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny.Smacznego!
*użyłam mąki mix it Schaer



Tutaj kupisz bezglutenowy budyń i proszek


1 komentarz:

  1. Upiekłyśmy razem z córą - świetny.Nie za słodki, polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)