Są takie dni kiedy człowiek ma ochotę na sernik.Wiedeński,z owocami,z karmelem albo taki jak ten czyli gotowany.Robiony przez moją mamę od kiedy jestem na świecie.Dość sporo.Troszkę zmieniony przeze mnie, ale wyborny w smaku.Delikatny ,bo nie pieczony.
Tortownica
Składniki:
-6 jajek
-150 g.cukru
-6 łyżek mąki bezglutenowej*
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
Masa:
Masa serowa:
-1 kg twarogu zmielonego
-200 g masła, w temperaturze pokojowej
-180 g.cukru
-4 duże jajka, białka i żółtka osobno
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-1/3 szklanki mleka
-suszona żurawina lub rodzynki
Białka ubij z cukrem na puch.Dodaj żółtka,przesianą mąkę,proszek i delikatnie wymieszaj łyżką.Przełóż do tortownicy z papierem do pieczenia i piecz ok.35 min. w 180 st.C Po czasie otwórz drzwiczki i czekaj az ostygnie.Przekrój biszkopt i nasącz wodą z cytryną , aby nie był suchy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodaj cukier i ucieraj. Dodawaj żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawaj zmielony twaróg i ucieraj. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Masę serową przełóż do większego garnka i mieszając, zagotowuj (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobnij w mleku z żurawiną i wlej do gotującej się masy serowej.Gotuj parę minut.Odstaw z ognia i pozwól ostygnąć masie.Biszkopt przełóż twarogiem w środku i na wierzchu.Wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny.Smacznego!
*użyłam mąki mix it Schaer
![]() |
Tutaj kupisz bezglutenowy budyń i proszek |
Upiekłyśmy razem z córą - świetny.Nie za słodki, polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuń