środa, 8 kwietnia 2015

Lody waniliowo-ciasteczkowe

Wiosenna pora, a ja wstawiam przepis na lody.Wiosną smakują jeszcze lepiej!



Składniki:
-500 ml.mleka
-115 g.cukru
-cukier waniliowy
-6 żółtek
-100 ml.śmietany kremówki
-łyżeczka alkoholu np.rumu
-3/4 opakowania ciasteczek waniliowych
-miseczki do lodów bezglutenowe
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko, dodaj  2/3 cukru i cukeir waniliowy, na średnim ogniu doprowadź do wrzenia.W międzyczasie roztrzepaj w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszaj trzepaczką, wlej z powrotem do garnuszka.
Podgrzej na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdejmij z ognia, nie doprowadź do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelej go do miski i pozostaw do ostygnięcia,dodaj alkohol i wymieszaj.Schłódź w lodówce.
Zimny krem angielski wymieszaj z zimną kremówką.Wstaw do zamrażalnika.Co pół godziny wyjmuj i wymieszaj.Jak lody będą robiły się twardsze wkrusz ciastka.Wymieszaj.Lody wyjmij pół godziny przed jedzeniem.Podawaj w wafelkach.Smacznego!



Bezglutenowe,waniliowe ciasteczka kupisz tutaj


1 komentarz:

  1. a co jeśli chcę zrobić o innym smaku np. czekoladowe?

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)