Składniki:
-500 ml.mleka
-115 g.cukru
-cukier waniliowy
-6 żółtek
-100 ml.śmietany kremówki
-łyżeczka alkoholu np.rumu
-3/4 opakowania ciasteczek waniliowych
-miseczki do lodów bezglutenowe
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko, dodaj 2/3 cukru i cukeir waniliowy, na średnim ogniu doprowadź do wrzenia.W międzyczasie roztrzepaj w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszaj trzepaczką, wlej z powrotem do garnuszka.
Podgrzej na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdejmij z ognia, nie doprowadź do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelej go do miski i pozostaw do ostygnięcia,dodaj alkohol i wymieszaj.Schłódź w lodówce.
Zimny krem angielski wymieszaj z zimną kremówką.Wstaw do zamrażalnika.Co pół godziny wyjmuj i wymieszaj.Jak lody będą robiły się twardsze wkrusz ciastka.Wymieszaj.Lody wyjmij pół godziny przed jedzeniem.Podawaj w wafelkach.Smacznego!
![]() |
Bezglutenowe,waniliowe ciasteczka kupisz tutaj |
a co jeśli chcę zrobić o innym smaku np. czekoladowe?
OdpowiedzUsuń