W lato, kiedy słońce grzeje i nie mamy ochoty stać przy gorącym piekarniku warto zrobić sernik na zimno....
Tortownica 20 cm.
Składniki:
-500 g.zmielonego twarogu sernikowego
-szkl.mleka
-3 jajka(oddzielnie żółtka,ubite białka)
-szkl.cukru
-2 łyżki żelatyny
-100 g.masła,miękkiego
-galaretka bezglutenowa
Przygotowanie:
Sparzone żółtka utrzyj z cukrem,dodawaj po łyżce twarogu.W szklance gorącego mleka rozpuść żelatynę.Ostudzone mleko dodaj do masy serowej,dodaj ubite białka.Wymieszaj delikatnie, masę wylej na tortownicę.Galaretkę rozpuść w 350 ml.gorącej wody.Sernik wstaw do lodówki,kiedy trochę stężeje wylej ostudzoną galaretkę.Wstaw do lodówki na noc, smacznego!
Z brzoskwiniami wyszedł pyyychaa...polecam!
OdpowiedzUsuńPyszne przepisy tworzysz Weroniko