Muffiny z białą czekoladą

 

Składniki:

  • 300 g mąki bezglutenowej Schar
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml oleju
  • 200 g cukru
  • 220 g kwaśnej śmietany 12%
  • 300 g borówek/malin lub jagód
  • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę , proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do naczynia.

W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, – do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać owoce, białą czekoladę i wymieszać.

Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)