Pączki bez mleka i jajek

 


 Od kilku miesięcy zmagam się z nietolerancjami pokarmowymi i wiem jakie jest ciężkie przygotowanie  wypieku bez jajek i mleka. Zainspirowałam się przepisem znalezionym na stronie mama alergika gotuje. Pączki wyszły przepyszne, polecam każdemu!

 

Składniki:

-500 g.mąki bezglutenowej Schar

-2 łyżki cukru trzcinowego

-75 g.oleju

-300 ml.ciepłej wody

-30 g.świeżych drożdży

-1 łyżka spirytusu

-łyżka cukru waniliowego

-domowa gęsta konfitura

-olej do smażenia, ja użyłam smalcu

 

Przygotowanie: Przygotować zaczyn: w misce rozkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na 10 minut, następnie dodać 50 ml ciepłej ale nie gorącej wody, wymieszać i dodać 2 łyżki mąki, mieszając uzyskać konsystencję śmietany Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do schłodzenia Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, wodę i dobrze wyrobić. Następnie stopniowo dodawać stopioną margarynę, ekstrakt wanilii i alkohol, wyrabiać tak, aby ciasto z łatwością odchodziło od ręki. W razie konieczności lekko podsypywać mąką, by uzyskać właściwą konsystencję. Podczas wyrabiania starać się jak najwięcej powietrza wtłoczyć w ciasto Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie należy się spieszyć, ciasto musi dobrze wyrosnąć, wtedy pączki będą pulchne). Moje wyrastało ok. 2h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, przy pomocy wałka lub rąk rozłożyć ciasto równomiernie na grubość ok.1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką krążki (ok.6 cm średnicy) Na jeden krążek łyżeczką nakładać konfiturę czy dżem, przykrywać drugim krążkiem, dokładnie zlepiać brzegi maczając palce w mące. Tak zlepiony pączek jeszcze raz okroić szklanką (nieco większą), wyrównując w ten sposób jego brzegi, tak aby był idealnie okrągły Przygotowane pączki odkładać na czystą ściereczkę, lekko oprószoną mąką, przykryć je drugą ściereczką i czekać aż wyrosną ok. 15-30 minut Rozgrzać olej do temperatury 175°C, następnie delikatnie (np. przy pomocy drewnianej dziurkowanej łopatki), nakładać pączki na olej Smażyć ok. 1-2 minut z obu stron, delikatnie je przewracając Usmażone pączki wykładać na papier, tak aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu a następnie posypać cukrem pudrem Podawać przestudzone

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Puszyste pączki (bez jajek, mleka) | Mama Alergika Gotuje
Składniki: 500 g mąki pszennej (lub orkiszowej typ 550) 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 75 g wegańskiej margaryny (stopionej) lub oleju roślinnego 250-300 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki „Pigwówki” lub 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii szczypta soli morskiej cukier puder do posypania domowa gęsta konfitura morelowa, truskawkowa, śliwkowa, wiśniowa do wyboru, lub dżem olej do smażenia min 1l – 1,5l (najlepiej ryżowy)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Puszyste pączki (bez jajek, mleka) | Mama Alergika Gotuje
Składniki: 500 g mąki pszennej (lub orkiszowej typ 550) 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 75 g wegańskiej margaryny (stopionej) lub oleju roślinnego 250-300 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki „Pigwówki” lub 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii szczypta soli morskiej cukier puder do posypania domowa gęsta konfitura morelowa, truskawkowa, śliwkowa, wiśniowa do wyboru, lub dżem olej do smażenia min 1l – 1,5l (najlepiej ryżowy) Przygotowanie: Przygotować zaczyn: w misce rozkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na 10 minut, następnie dodać 50 ml ciepłej ale nie gorącej wody, wymieszać i dodać 2 łyżki mąki, mieszając uzyskać konsystencję śmietany Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do schłodzenia Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, wodę i dobrze wyrobić. Następnie stopniowo dodawać stopioną margarynę, ekstrakt wanilii i alkohol, wyrabiać tak, aby ciasto z łatwością odchodziło od ręki. W razie konieczności lekko podsypywać mąką, by uzyskać właściwą konsystencję. Podczas wyrabiania starać się jak najwięcej powietrza wtłoczyć w ciasto Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie należy się spieszyć, ciasto musi dobrze wyrosnąć, wtedy pączki będą pulchne). Moje wyrastało ok. 2h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, przy pomocy wałka lub rąk rozłożyć ciasto równomiernie na grubość ok.1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką krążki (ok.6 cm średnicy) Na jeden krążek łyżeczką nakładać konfiturę czy dżem, przykrywać drugim krążkiem, dokładnie zlepiać brzegi maczając palce w mące. Tak zlepiony pączek jeszcze raz okroić szklanką (nieco większą), wyrównując w ten sposób jego brzegi, tak aby był idealnie okrągły Przygotowane pączki odkładać na czystą ściereczkę, lekko oprószoną mąką, przykryć je drugą ściereczką i czekać aż wyrosną ok. 15-30 minut Rozgrzać olej do temperatury 175°C, następnie delikatnie (np. przy pomocy drewnianej dziurkowanej łopatki), nakładać pączki na olej Smażyć ok. 1-2 minut z obu stron, delikatnie je przewracając Usmażone pączki wykładać na papier, tak aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu a następnie posypać cukrem pudrem Podawać przestudzone Wskazówki: Takie pączki możemy zrobić bez nadzienia. Wówczas są lżejsze podczas smażenia. Nadziewany je już po usmażeniu przy użyciu specjalnej szprycy. Ta wersja bardziej się sprawdza zwłaszcza dla osób początkujących. Alkohol sprawia, że nasze pączki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia, a także ścina białko zawarte w mące. Ważne, aby pączki bardzo dobrze wyrosły, nie spieszmy się:). Należy je bardzo delikatnie nakładać na rozgrzany olej i równie delikatnie przewracać podczas smażenia. Temperatura idealna do smażenia pączków to 175°C, bez termometru kulinarnego ciężko ją dobrze ocenić. Czy olej jest odpowiednio rozgrzany można testować wrzucając kawałeczki ciasta i jeśli ładnie wypłyną i zaczną się powoli smażyć znaczy, że olej jest gotów. Zbyt wczesne włożenie pączków na nierozgrzany olej sprawi, że pochłoną więcej oleju. Pamiętajmy także, aby rozgrzewać olej stopniowo, wtedy nasze pączki nie będą czerniały podczas smażenia. Pączki należy smażyć w dużej ilości oleju (min 1l) wkładając np. 3-4 sztuki, tak aby miały miejsce i nie musiały stykać się ze sobą. Pączki muszą pływać w oleju, nie mogą także dotykać dna naczynia. Idealne pączki podobno powinny posiadać jasną obwódkę w swojej środkowej części. Mnie się nie udało pomimo wielu starań takiej uzyskać. Myślę, że może to być kwestią ciężkości pączka (bo już zawiera dżem w środku) albo braku jajek, które dodatkowo nadają im lekkości. Zapewniam, że te pączki wychodzą wspaniale puszyste i smaczne nawet bez tej obwódki:)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Puszyste pączki (bez jajek, mleka) | Mama Alergika Gotuje
Składniki: 500 g mąki pszennej (lub orkiszowej typ 550) 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 75 g wegańskiej margaryny (stopionej) lub oleju roślinnego 250-300 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki „Pigwówki” lub 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii szczypta soli morskiej cukier puder do posypania domowa gęsta konfitura morelowa, truskawkowa, śliwkowa, wiśniowa do wyboru, lub dżem olej do smażenia min 1l – 1,5l (najlepiej ryżowy) Przygotowanie: Przygotować zaczyn: w misce rozkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na 10 minut, następnie dodać 50 ml ciepłej ale nie gorącej wody, wymieszać i dodać 2 łyżki mąki, mieszając uzyskać konsystencję śmietany Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do schłodzenia Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, wodę i dobrze wyrobić. Następnie stopniowo dodawać stopioną margarynę, ekstrakt wanilii i alkohol, wyrabiać tak, aby ciasto z łatwością odchodziło od ręki. W razie konieczności lekko podsypywać mąką, by uzyskać właściwą konsystencję. Podczas wyrabiania starać się jak najwięcej powietrza wtłoczyć w ciasto Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie należy się spieszyć, ciasto musi dobrze wyrosnąć, wtedy pączki będą pulchne). Moje wyrastało ok. 2h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, przy pomocy wałka lub rąk rozłożyć ciasto równomiernie na grubość ok.1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką krążki (ok.6 cm średnicy) Na jeden krążek łyżeczką nakładać konfiturę czy dżem, przykrywać drugim krążkiem, dokładnie zlepiać brzegi maczając palce w mące. Tak zlepiony pączek jeszcze raz okroić szklanką (nieco większą), wyrównując w ten sposób jego brzegi, tak aby był idealnie okrągły Przygotowane pączki odkładać na czystą ściereczkę, lekko oprószoną mąką, przykryć je drugą ściereczką i czekać aż wyrosną ok. 15-30 minut Rozgrzać olej do temperatury 175°C, następnie delikatnie (np. przy pomocy drewnianej dziurkowanej łopatki), nakładać pączki na olej Smażyć ok. 1-2 minut z obu stron, delikatnie je przewracając Usmażone pączki wykładać na papier, tak aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu a następnie posypać cukrem pudrem Podawać przestudzone Wskazówki: Takie pączki możemy zrobić bez nadzienia. Wówczas są lżejsze podczas smażenia. Nadziewany je już po usmażeniu przy użyciu specjalnej szprycy. Ta wersja bardziej się sprawdza zwłaszcza dla osób początkujących. Alkohol sprawia, że nasze pączki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia, a także ścina białko zawarte w mące. Ważne, aby pączki bardzo dobrze wyrosły, nie spieszmy się:). Należy je bardzo delikatnie nakładać na rozgrzany olej i równie delikatnie przewracać podczas smażenia. Temperatura idealna do smażenia pączków to 175°C, bez termometru kulinarnego ciężko ją dobrze ocenić. Czy olej jest odpowiednio rozgrzany można testować wrzucając kawałeczki ciasta i jeśli ładnie wypłyną i zaczną się powoli smażyć znaczy, że olej jest gotów. Zbyt wczesne włożenie pączków na nierozgrzany olej sprawi, że pochłoną więcej oleju. Pamiętajmy także, aby rozgrzewać olej stopniowo, wtedy nasze pączki nie będą czerniały podczas smażenia. Pączki należy smażyć w dużej ilości oleju (min 1l) wkładając np. 3-4 sztuki, tak aby miały miejsce i nie musiały stykać się ze sobą. Pączki muszą pływać w oleju, nie mogą także dotykać dna naczynia. Idealne pączki podobno powinny posiadać jasną obwódkę w swojej środkowej części. Mnie się nie udało pomimo wielu starań takiej uzyskać. Myślę, że może to być kwestią ciężkości pączka (bo już zawiera dżem w środku) albo braku jajek, które dodatkowo nadają im lekkości. Zapewniam, że te pączki wychodzą wspaniale puszyste i smaczne nawet bez tej obwódki:)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Puszyste pączki (bez jajek, mleka) | Mama Alergika Gotuje
Składniki: 500 g mąki pszennej (lub orkiszowej typ 550) 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 75 g wegańskiej margaryny (stopionej) lub oleju roślinnego 250-300 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki „Pigwówki” lub 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii szczypta soli morskiej cukier puder do posypania domowa gęsta konfitura morelowa, truskawkowa, śliwkowa, wiśniowa do wyboru, lub dżem olej do smażenia min 1l – 1,5l (najlepiej ryżowy) Przygotowanie: Przygotować zaczyn: w misce rozkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na 10 minut, następnie dodać 50 ml ciepłej ale nie gorącej wody, wymieszać i dodać 2 łyżki mąki, mieszając uzyskać konsystencję śmietany Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do schłodzenia Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, wodę i dobrze wyrobić. Następnie stopniowo dodawać stopioną margarynę, ekstrakt wanilii i alkohol, wyrabiać tak, aby ciasto z łatwością odchodziło od ręki. W razie konieczności lekko podsypywać mąką, by uzyskać właściwą konsystencję. Podczas wyrabiania starać się jak najwięcej powietrza wtłoczyć w ciasto Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie należy się spieszyć, ciasto musi dobrze wyrosnąć, wtedy pączki będą pulchne). Moje wyrastało ok. 2h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, przy pomocy wałka lub rąk rozłożyć ciasto równomiernie na grubość ok.1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką krążki (ok.6 cm średnicy) Na jeden krążek łyżeczką nakładać konfiturę czy dżem, przykrywać drugim krążkiem, dokładnie zlepiać brzegi maczając palce w mące. Tak zlepiony pączek jeszcze raz okroić szklanką (nieco większą), wyrównując w ten sposób jego brzegi, tak aby był idealnie okrągły Przygotowane pączki odkładać na czystą ściereczkę, lekko oprószoną mąką, przykryć je drugą ściereczką i czekać aż wyrosną ok. 15-30 minut Rozgrzać olej do temperatury 175°C, następnie delikatnie (np. przy pomocy drewnianej dziurkowanej łopatki), nakładać pączki na olej Smażyć ok. 1-2 minut z obu stron, delikatnie je przewracając Usmażone pączki wykładać na papier, tak aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu a następnie posypać cukrem pudrem Podawać przestudzone Wskazówki: Takie pączki możemy zrobić bez nadzienia. Wówczas są lżejsze podczas smażenia. Nadziewany je już po usmażeniu przy użyciu specjalnej szprycy. Ta wersja bardziej się sprawdza zwłaszcza dla osób początkujących. Alkohol sprawia, że nasze pączki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia, a także ścina białko zawarte w mące. Ważne, aby pączki bardzo dobrze wyrosły, nie spieszmy się:). Należy je bardzo delikatnie nakładać na rozgrzany olej i równie delikatnie przewracać podczas smażenia. Temperatura idealna do smażenia pączków to 175°C, bez termometru kulinarnego ciężko ją dobrze ocenić. Czy olej jest odpowiednio rozgrzany można testować wrzucając kawałeczki ciasta i jeśli ładnie wypłyną i zaczną się powoli smażyć znaczy, że olej jest gotów. Zbyt wczesne włożenie pączków na nierozgrzany olej sprawi, że pochłoną więcej oleju. Pamiętajmy także, aby rozgrzewać olej stopniowo, wtedy nasze pączki nie będą czerniały podczas smażenia. Pączki należy smażyć w dużej ilości oleju (min 1l) wkładając np. 3-4 sztuki, tak aby miały miejsce i nie musiały stykać się ze sobą. Pączki muszą pływać w oleju, nie mogą także dotykać dna naczynia. Idealne pączki podobno powinny posiadać jasną obwódkę w swojej środkowej części. Mnie się nie udało pomimo wielu starań takiej uzyskać. Myślę, że może to być kwestią ciężkości pączka (bo już zawiera dżem w środku) albo braku jajek, które dodatkowo nadają im lekkości. Zapewniam, że te pączki wychodzą wspaniale puszyste i smaczne nawet bez tej obwódki:)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Puszyste pączki (bez jajek, mleka) | Mama Alergika Gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)