Jedne z moich ulubionych :)
Składniki:
-1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej Schar
-3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1/3 łyżeczki soli
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
-1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy
-1 łyżka octu winnego
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Nadzienie:
-125 g tłustego twarogu
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 jajko
Przygotowanie:
Nadzienie serowe
- Twaróg rozgnieść praską lub rozmiksować w rozdrabniaczu, wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja (żółtko można dodać do ciasta na muffiny, ale niekoniecznie). Włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm (mierzonymi po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).
Ciasto na muffiny
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, olej lub oliwę oraz ocet winny. Dodać ekstrakt z wanilii (jeśli go używamy) oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
- Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości).
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffinki są najlepsze gdy masa serowa już zastygnie.
Wskazówki
Dodatkowo można dać do środka po 3 maliny lub borówki (np. mrożone).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)