Babeczki kakaowe

 

Jedne z moich ulubionych :)

 

Składniki:

-1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej Schar    

-3/4 szklanki cukru

- 1/3 szklanki kakao

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-1/3 łyżeczki soli

-1/2 szklanki wody

-1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

-1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy

-1 łyżka octu winnego

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Nadzienie:

 -125 g tłustego twarogu

-2 łyżki cukru

-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

-1 jajko

 

Przygotowanie:

Nadzienie serowe
  • Twaróg rozgnieść praską lub rozmiksować w rozdrabniaczu, wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja (żółtko można dodać do ciasta na muffiny, ale niekoniecznie). Włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm (mierzonymi po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).
Ciasto na muffiny
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, olej lub oliwę oraz ocet winny. Dodać ekstrakt z wanilii (jeśli go używamy) oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
  • Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości).
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffinki są najlepsze gdy masa serowa już zastygnie.

Wskazówki

Dodatkowo można dać do środka po 3 maliny lub borówki (np. mrożone).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)