Muffiny jogurtowe

 


Bardzo puszyste i ekspresowe w przygotowaniu

Składniki na 12 sztuk:

-300 g mąki ryżowej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

-pół łyżeczki sody oczyszczonej

-130 g cukru lub ksylitolu

-2 duże jajka

-1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego lub naturalnego

-pół szklanki oleju

-owoce (ja dodałam banany)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt – do połączenia (np. rózgą kuchenną). Bezpośrednio do nich przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki.Muffiny jogurtowe  piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)