Bardzo puszyste i ekspresowe w przygotowaniu
Składniki na 12 sztuk:
-300 g mąki ryżowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-130 g cukru lub ksylitolu
-2 duże jajka
-1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego lub naturalnego
-pół szklanki oleju
-owoce (ja dodałam banany)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt – do połączenia (np. rózgą kuchenną). Bezpośrednio do nich przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki.Muffiny jogurtowe piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)