Spód:
-150g ciasteczek maślanych/herbatników bezglutenowych
-60g masła
-50g orzeszków ziemnych
Masa serowa:
-700g sera twarogowego
-250g mascarpone
-20g żelatyny + 60ml wody
- 50g masła orzechowego
-250ml śmietanki 30-36% schłodzonej
Solony karmel (zostawiłam 2-3 łyżki do dekoracji)
Solony karmel:
- 250g cukru
-100g masła
-220ml śmietanki 30% - temperatura pokojowa
-0,5-1 płaskiej łyżeczki soli
Krem z białej czekolady do dekoracji:
-200ml śmietanki 30%
-100g białej czekolady
Przygotowanie:
Cukier wysyp na patelnie i podgrzej. Orzechy oraz ciasteczka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem.Do skarmelizowanego cukru dodaj masło. Podgrzewaj i cały czas mieszaj.Dolej śmietankę,wymieszaj. Na sam koniec wsyp sól.Karmel przelej do miseczki. Spód wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Wsadź na godzinę do lodówki. Czekoladę połam na kawałki,podgrzej śmietankę i wlej do czekolady. Wymieszaj, ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.Mascarpone, twaróg, masło orzechowe oraz karmel. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 min. do napęcznienia.W mikrofali albo garnuszku rozpuść żelatynę (nie może się zagotować) Do żelatyny dodaj kilka łyżek masy sernikowej aby ją zahartować.Całość wlej do masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.Smietankę ubij i dodaj delikatnie do masy. Na spód wylej masę sernikową i schowaj do lodówki,najlepiej na całą noc. Krem z białej czekolady ubij, włóż w rękaw cukierniczy i udekoruj sernik,polej pozostałą częścią karmelu.Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!
Przepis zaczerpnięty od sugarlady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)