Składniki:
-2,5 szklanki mąki bezglutenowej
-trochę ponad 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
-7 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
-3 łyżki drobnego cukru
-3 jabłka
Do miski wsyp około 2,5 szklanki, czyli 400 gramów mąki pszennej
tortowej; siedem gramów drożdży suszonych; trzy łyżki cukru (u mnie
drobny), czyli około 60 gramów cukru oraz szczyptę soli. Wlej trochę ponad 1,5 szklanki mleka, czyli około 390 ml ciepłego mleka
(temperatura do 40 stopni). Ja użyłam mleka krowiego, pełnotłustego.
Możesz też sięgnąć po mleko bez laktozy lub też napój roślinny. Polecam
napój migdałowy lub kokosowy. Dodatkowo warto dodać kilka krople aromatu
śmietankowego lub waniliowego albo też odrobinę pasty waniliowej.
Porada: Jeśli używasz drożdży świeżych, to dodaj ich 20 gramów.
Nie trzeba szykować rozczynu, ale polecam najpierw rozetrzeć drożdże z
mlekiem i dopiero dodać takie drożdżowe mleko do sypkich składników.
Bardzo dokładnie wymieszaj ciasto a następnie zacznij je miksować na niskich obrotach. Na początku może się wydawać za rzadkie, ale po chwili zgęstnieje. Miksuj je tak do pięciu minut. Ciasto powinno mieć gęstość budyniu. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto na placki drożdżowe z morelami powinno bardzo ładnie wyrosnąć (podwoić objętość). Jeśli po 40 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze cierpliwie kilka minut. Jabłka zetrzyj na tarce i wrzuć do wyrośniętego ciasta. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Jeśli ciasto wydaje Ci się trochę za gęste, to możesz w tym momencie dodać do niego 2-3 łyżki ciepłego mleka lub jedno żółto jajka (jeśli możesz jeść jajka). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)